Да построим перфектния дом, докато непрестанно се усъвършенстваме и постигаме висока енергоефективност – това е целта, към която се стремим в нашата работа.

Екологичен жилищен комплекс „Арно поле“ е проект на Sweet Home, който показва резултатите от труда ни през изминалите години – всички знания и умения, придобити с опита, както и непрестанното разработване на технологични решения.

Отличните показатели за енергоефективностшумоизолираност и влагоустойчивост превръщат тези къщи в неповторима възможност за инвестиция.

Как изборът на материали и комбинацията от пластове в конструкцията постигнат клас А по енергийна ефективност или как работи всяка къща – научете в тази статия.

СТРУКТУРИ

Изборът на структури се базира на дългогодишния ни опит и целите, които сме определили:

 1. Изолиране на къщата за постигане на клас А по енергийна ефективност.

 2. Представяне на целесъобразността на нашата технология – със стандартен бюджет да постигнем нискоенергийни сгради.

КОНСТРУКЦИЯ

Екологичен жилищен коплекс „Арно поле“ включва изграждането на 14 изключително енергоефективни, функционални и красиви къщи с дървена конструкция.

Независимо от вида си, всяка конструкция трябва да отговаря на нормативно определени стойности и коефициенти от българското законодателство по отношение на здравина (носимоспособност), земетръсоустойчивост, шумоизолиране и др.

Като философия и принципи Sweet Home е екологично ориентирана компания. Поради тази причина ние предпочитаме да работим с дърво, тъй като това е единственият конструктивен материал, който се добива от възобновяем източник.

Всички елементи от конструкцията се произвеждат на панели с максимална завършеност. По този начин си осигуряваме целогодишно производство и значително съкращаваме времето за довършителни работи на обекта. Използваме сертифицирана австрийска KVH® дървесина в необходимите класове по якост и влажност. Материалът е предназначен за конструктивни цели и се използва само за това. Случайни строителни суровини, складирани при лоши условия (дъжд и влага), с произволни размери и неясни качества, нямат място в дейността на компанията.

ВЪНШНИ СТЕНИ

Външните стени се изграждат от масивна KVH® дървесина със сечение 160/60 мм. В нашите конструкции влагаме единствено качествена дървесина, съединена със съответните сглобки, без нищо излишно (планки, шини, ъгълчета и др. под.).

Вместо ОСБ плоскости за осигуряване на пространствената стабилност на сградата, използваме дървени или метални диагонали, които укрепват много по-добре и елиминират възможността за човешка грешка. Заедно с всичко друго те ни осигуряват пълна свобода по отношение на архитектурата.

Топлоизолация външни стени

Стандартната топлоизолация в стените при съвременните строежи е 100 мм. При къщите от „Арно поле“ нашето решение е да поставим малко по-дебела изолация. Така основната носеща конструкция на външните стени е с дебелина 160 мм, а топлоизолация от каменна вата в този слой е с дебелина от 150 мм. Отвън сградата е решена с мазилка и дърво.

Стените при мазилката ще бъдат завършени като:

 • върху носещата конструкция се монтира влагоустойчив гипсофазер – идеална основа за топлоизолация от контактен тип;

 • върху него се поставя твърда каменна вата;

 • след това се извършва шпакловка и се нанася мазилка;

 • при частта от дърво, отвън се полага каменна вата между два слоя кръстосани дървени летви 5/5 см;

 • върху летвите се полага пародифузна мембрана;

 • следва монтиране на вертикални летви ¾ см, образуващи вентилационен слой;

 • накрая се полага дървената ламперия;

 • от вътрешната страна стените са решени с инсталационен слой;

 • върху носещата конструкция, пълна с каменна вата, се полагат дъски през определено разстояние;

 • върху тях се полага пароконтролна мембрана – доставя се на ролки с ширина 1,5 м;

 • фугата между отделните ролки се закрепва със специална лепенка, както и връзката между мембраната и прозорците;

 • пред мембраната се полагат всички инасталации: ВиК, ел. табло, интернет, телевизия, отопление, вентилация и др.;

 • след това се изгражда допълнителна щендерна конструкция, която се изпълва с 50 мм минерална вата и се затваря с гипсокартон.

И двата вида стени имат коефицент на топлопроводимост U, близко до стойността при пасивните къщи.

Коефициент на топлопреминаване (U)

Колкото по-голям e коефициентът на топлопреминаване (U) , толкова повече топлинни загуби ще се отчитат.

Следващата таблица сравнява енергийната ефективност на къщите, проектирани за “Арно поле” и тухлените сгради (с и без изолация).

Сравнителна таблица:

 

Това означава, че къщите от “Арно поле” имат три пъти по-добра енергоефективност спрямо тухлените сгради. Необходимото количество енергия за отопление и разходите за нея са минимални, тъй като топлината се запазва в къщата, благодарение на комбинацията от пластове в конструкцията.

Конденз

През зимата стените при новото строителство събират конденз, в следствие на което се натрупва плесен, а при по-старите той е причина за поява на мухъл.

Външни стени при стари тухлени стени:

 

Външни стени при тухлени стени ново строителство:

 

Външн стени при къщи в Арно поле:

Комбинацията на пластове в конструкцията на къщите от “Арно поле” не допуска навлизане на влага в конструкцията. При тях постигаме 10 пъти по-добра топлоизолация спрямо старата тухлена стена, а образуването на конденз е предотвратено.

ВЪТРЕШНИ СТЕНИ

Вътрешните стени се изграждат от конструктивни греди с размери 100/60 мм, стабилизирани с дървени диагонали. Инсталациите се прекарват в конструктивния слой. След това се пълнят с минерална вата, която осигурява шумоизолация между отделните помещения. Покриват се с гипсокартон от двете страни според предназначението. Между шумно и тихо помещение (баня-спалня, дневна-спалня) се поставя двоен гипсокарон. Около комини се полага пожароустойчив, а по стените на баните – влагоустойчив.

ПОД

Ще скърца ли? Ще се чува ли през него? Ще вибрира ли при ходене?

Междуетажната плоча на къщите от „Арно поле“ са решени по стандартния за нас подход – PosiStrut ферми.

Първи етаж: чисто конструктивно тези ферми осигуряват по-големи премествания, което означава по-свободно планиране на помещенията на първия етаж. Заради голямата си носимоспособност не се налага влагането на огромни греди от масивна дървесина (излишно оскъпяват проекта). Вибрациите са сведени до минимум, което осигурява комфорт на втория етаж.

Втори етаж: използваната технология гарантира комфорт при ходене на втория етаж, без вибрации и без предаване на ударния шум към първия етаж. Къщите се изграждат с вентилационна система – в междуетжната плоча се монтират тръби с диаметър 150-200 мм. Празното пространство във фермите е най-подходящо за прекарване на трасетата. По този начин плочата получава дебелина 430 мм.

В случай че използваме монолитни греди, тази дебелина се увеличава до 570 мм. Нашето решение редуцира строителната стойност – къщата не се повдига изкуствено само заради вентилационните тръби. Всички кухини в подовата конструкция се запълват с минерална вата. Таванът на първия етаж не се захваща директно към подовата конструкция, а се изгражда отделна конструкия за окачен таван, върху която се монтира двоен гипсокартон – един звукоизолационен и един обикновен.

Тези мерки решават най-големите проблеми на междуетажните плочи (не само дървени, но и стоманобетонови) – вибрации, шум, скърцане, прекарване на инсталации.

ПОКРИВ

 

Покривът на къщите е комбиниран – над втория етаж е скатен, а над гаражите е плосък. При двата вида покриви се изполват ребра от масивна дървесина с дебелина 120 мм.

Скатен покрив

Скатният покрив се изпълва с греди от масивна дървесина със сечение 120/60 мм.

От горната страна скатният покрив е решен с битумни керемиди. Върху конструкцията се полагат летви с размер 50/50 мм, които образуват вентилационен слой. Върху него се изгражда дървена обшивка от калибровани дъски. Следва слой хидроизолационна мембрана, след което се коват керемиди от битум. Ползата от вентилационния слой се гарантира чрез отвор при стрехата, който позволява на въздуха да навлиза през оставена пролука между керемидите и улуците. Върху пролуката се монтира специална мрежа, която спира проникването на насекоми. Въздухът навлиза от долната страна и излиза отгоре. Това става благодарение на монтирането на линейни отдушници при улука. Всичко това създава постоянна циркулация на въздух във вентилационния слой.

Вентилационен слой – защо е важен?

През лятото слънцето огрява директно покрива и битумните керемиди, а те от своя страна нагряват въздуха под тях. Вместо да се нагряват всички слоеве надолу, топлината излиза през билото заради постоянната циркулация. През зимата, когато се генерират повече водни пари в помещенията, те се издигат нагоре и вместо да се натрупат от долната страна на дървената обшивка и да кондензират, те се освобождават в атмосферата благодарение на постоянната циркулация във вентилационния слой.

Плосък покрив

При плоския покрив дебелината на гредите е 200/60, като по този начин би могъл да се превърне в използваема тераса.

Принципът е почти същият. Разликата е в това, че вентилационния слой над конструкцията е изграден от клиновидни гредички, които определят и наклоните. Да, има наклони и те са много важни, защото насочват водата към водоотвеждащата система. Хидроизолационото покритие представлява двуслойна битумна мембрана, като вторият слой съдържа посипка.

А какво става със снега върху плоския покрив? Отговорът е учудващо лесен – нищо. Дали покривът е плосък или скатен, снегът трябва да остава върху него! Точно затова скатните покриви имат система за снегозадържане. Снегът няма да събори покрива, тъй като инженерите осигуряват покривната конструкция срещу голямото натоварване. Той се натрупва, след което се разтопява от външната температура.

Важна забележка: снегът трябва да бъде разтопен от слънцето, а не от топлината на сградата. За целта е нужно вграждането на достатъчно топлоизолация към покрива, така че да се предотвратят всякакви температурни загуби. При къщите от „Арно поле“ дебелината на топлоизолацията е 40 см минерална вата, а под нея се монтира гипсокартон.

Спазваме един основен принцип: изолацията на покрива (40 см) да бъде по голяма от тази на стените (30 см). Сигурни сме в това, тъй като правим нашите изчисления за коефицент на топлопреминаване U със специализиран софтуер.

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТ И КЛИМАТИЗАЦИЯ

Всички домове по проект „Арно поле“ са проектирани да бъдат клас А по енергийна ефективност. Това означава, че е необходимо да се предвиди енергийно ефективна климатизация.

Вижте още: Какво е енергийна ефективност?

Стандартните отоплители (радиатори, конвектори) не са достатъчно ефективни, а и не могат да охлаждат; климатиците не доставят необходимия комфорт и налагат нуждата от бойлер.

Нашето решение: цялата сграда е отлично топлоизолирана и уплътнена с една ефективна система. Отоплението, охлаждането и топлата вода се осигуряват от Термопомпа въздух-вода.

Термопомпената инсталация е изключително икономична като потребление на електричество. Предвидено е техническо помещение за инсталацията, а в салоните елегантни конвектори за отопление и охлаждане. За всички къщи по проект „Арно поле“ е проектирана вентилационна система, която през цялото време обменя въздуха със свеж отвън. По този начин отпада нуждата от постоянно отваряне на прозорците за проветрение, съответно няма и топлинни загуби. Единствено се радвате на изключителен комфорт във всеки сезон.