fbpx

За сглобяемата къща и наводнението

Какво става, когато сглобяемата къща претърпи наводнение…
(притеснен привърженик на сглобяемото строителство)

Наводнението също не е сред нормативно предвидимите рискове. Доста от този риск зависи много повече от разположението на имота (например, в непосредствена близост до река или в ниска безотточна част на населено място).

Освен, ако не кисне дълго във вода, конструкцията на сглобяемата къща не е застрашена от гниене или корозия. Водата се отича и изпарява. Гипсокартонът (дори и да не е използван влагоустойчив вариант), реагира едва след продължително мокрене. Ако все пак се деформира, той лесно се отстранява и подменя с нов, без големи разходи откъм време и цена. Вътрешните труднодостъпни и трудно подлежащи на подмяна слоеве са минерална вата и ОСБ.

Използването на влагоустойчиво ОСБ-3 силно намалява риска от гниене при продължително мокрене. Минералната вата като цяло много трудно попива вода, благодарение на хидрофобните добавки. Според международните стандарти всички вати се тестват за краткотрайно и дълготрайно попиване на влага и с тези показатели се предлагат на пазара. При еднократно навлажняване на ватата е необходимо просто да се осигури нейното изсушаване. Това би могло да стане и с времето, но свалянето на гипсокартона пред нея ще ускори процеса. Така че, след наводнението първо мислете за обзавеждането…стените са бял кахър.

Но преди всичко не забравяйте правилото при покупка на имот: “Location, location, location…”

Вижте още:

Hello World