fbpx

За сглобяемата къща и торнадото

“Сглобяемите къщи не издържат като духне вятър, а торнадото направо ги отнася…”
(аргумент на привърженик на монолитното строителство)

Теглото на 100 м2 основа на сглобяема къща е над 70 тона, огромен товар за повдигане. Конструкцията на дадена сглобяема къща е здраво свързана с основата. Ураганните ветрове с код червено в България достигат 90 км/ч в населените места. Причиняват щети върху комините и покривите на сградите. Силата на вятъра е малка, поради триенето със земната повърхност и наличието на съседни сгради.

Торнадо (смерч) е ураганен вятър с много висока скорост и специфично фуниеобразна форма с поразяващо локално въздействие. В България вероятност от поява на слабо торнадо F0 и F1 (по скалата на Фуджита) има в близост до обширни площи, най-често край големи водоеми (езера и язовири или по черноморското крайбрежие). Има отделни свидетелства за пострадали населени места, където торнадо е носило във въздуха дървета, изтръгнати от корена им или контейнери с боклук (вероятно F2).

Дори в Щатите само югоизточната част от територията е подложена на бедствие със сила способна да повдигне цели постройки, изградени от по-леки материали. Тази зона попада на “алеята на ураганите” в Атлантическия океан. Щетите върху сградите там действително могат да са огромни (F4, F5) и никой не може, нито дори опитва, да се пребори с тях чрез „устойчиви“ строителни решения. Вместо това, в тези рискови зони сградите се застраховат, в това число и монолитните също. У нас торнадо от мащаба на “алея на ураганите” не си заслужава да се обсъжда.

Вижте още:

Hello World