fbpx

За сглобяемата къща и пожарът

Сглобяемите къщи са изложени на по-висок риск при възникването на пожар в тях…
(аргумент на привърженик на монолитното строителство)

Поведението на една дървена конструкция при пожар много зависи от това как е защитена и изпълнена тази конструкция. Тъй като повърхностните покрития отвън на сглобяемите къщи не се различават от тези на монолитните, при пожар възникнал извън сградите, поведението е еднакво. При пожар, възникнал отвътре в сглобяема къща, повърхностният слой на ограждащите елементи, до който евентуално би достигнал пожарът, е от гипсокартон. Дори обикновеният гипсокартон е трудногорим материал (клас B1), който възпрепятства развитието на пожар навътре в структурата на елементите достатъчно време, за да се евакуирате, докато обзавеждането гори все повече.

Повечето от материалите, разположени зад гипсокартона, с изключение на дървесината и OСБ-то са негорими и не способстват разгаряне на пожара. Дървесината обгаря първоначално и след това много трудно гори навътре. OСБ-то тлее, но не допринася за развитие на пожара. Пред него се намира слой от минералната вата (негорим материал от клас A1 и А2). В този момент, в който все пак се преминат всички тези прегради, в къщата вече не е останало нищо.

Дали сглобяемата къща ще оцелее в пожар е честият въпрос. Дървените бараки в гората нека да не ги коментираме. Те може и да изгорят „като кибритени клечки“, но не отговарят на нашето виждане за съвременно технологично сглобяемо строителство. В никакъв случай една сграда, изпълнена по съвременна сглобяема технология, не способства разгаряне на пожара. Преди всичко гори обзавеждането. След немалко време без намеса на противопожарните служби се обрушва повърхностното покритие от гипсокартон, но без да гори. Не горят и материалите в самата структура на ограждащите елементи (стени и др.).

За сравнение, при подобни условия на бушуващ пожар в монолитна къща:
1. Остава опушен „груб строеж“, чакащ експертиза дали от топлината и водата стоманобетонната конструкция не е непоправимо нарушена.
2. Трябва да се установи дали хоросанът на тухления зид не си е нарушил свързващите качества.
3. Дори и да са оцелели всички мазилки, облицовки и подови замазки, обикновено се премахват изцяло, защото миризмата на опушено не изчезва (факт).
4. При монолитните къщи, покривът често също е дървен, т.е подложен на същия риск, както при сглобяемите.

Така че, най-добре е…по-скоро да пристигнат пожарникарите.

Вижте още:

Hello World