fbpx
Материали2017-04-18T15:03:27+00:00

Warning: fopen(http:http://sweethomebulgaria.com/wp-content/uploads/2016/01/Aquapanel1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/sweethom/public_html/wp-content/plugins/responsive-lightbox/includes/class-fast-image.php on line 25

Warning: ftell() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/sweethom/public_html/wp-content/plugins/responsive-lightbox/includes/class-fast-image.php on line 170

Warning: fread() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/sweethom/public_html/wp-content/plugins/responsive-lightbox/includes/class-fast-image.php on line 172

ПРОЦЕСЪТ В СТЪПКИ

Следваме методология през целия процес - от проектирането до АКТ16

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

КЪЩА ОТ А ДО Я

Нека ви запознаем с всеки елемент

КЪЩА ОТ А ДО Я

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Повече комфорт с по-малко енергия

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Материали

noseshta-konstrukciaГипсoфазерът представлява смес от 80% висококачествен печен гипс и 20% целулозни влакна от вторична хартия. Получената смес се пресова на плоскости. Не съдържа азбест!
Прилага се във всички области на сухото строителство, включително за кухни и бани. Закрепва се към дървени или метални конструкции.

Този продукт съчетава важни качества на други подобни продукти:

 • По-голяма здравина, в сравнение с гипсoкартона.
 • Устойчивост на развитие на гъби и плесени;
 • Негоримост (Клас А2);
 • Относително тегло, което е по-голямо от това на гипсокартона. Това го прави по-добър материал за звукоизолация;
 • Относително по-ниска цена, в сравнение с циментофазерните плоскости;

Какви видове гипсoфазер съществуват?
За стени – Гипсoфазерни плоскости за вътрешни довършителни работи (преградни стени, предстенни обшивки и тавани), подпокривни пространства, в производството на сглобяеми къщи, облицовка на греди и колони за пожарозащита и др.;
За под – Гипсoфазерни плоскости за вътрешни довършителни работи (сухи подови основи) при ново строителство и реконструкции, в производството на сглобяеми къщи и др.;
За външно приложение – Гипсoфазерни плоскости с допълнителна импрегнация за външни довършителни работи (фасадни стени);

noseshta-konstrukciaГипсокартонът има сърцевина от гипс с армиращи добавки, облепена от четирите страни със специален картон. Материалът е с дълъг живот, добър естетически вид, идеално гладка повърхност и екологично чист състав. Работата с него е лесна и отнема малко време, тъй като той е лек и податлив на обработка.

Предимства:

 • Дълготрайност;
 • Относително малко собствено тегло на отделната плоскост (при дебелина 12.5 mm тежи около 10 кг/м3), което го прави лесен за работа;
 • Звукоизолация – макар и относително лек, все пак има обемно тегло 800 кг/м3, което е около 20 пъти по-голямо от това на минералната вата, използвана за по-скоро за допълнително подобряване на звукоизолацията.
 • Паропропускливост (Коефициент µ=12);
  Устойчивост при високи температури (негоримост клас А2 и А1);
  При допълнителна импрегнация – постигане на влагоустойчивост; Повече за видовете гипсокартон за различни специализирани приложения можете да научите тук;
 • Отлична основа за повърхностни бои и покрития;
 • Екологичност – материалът е безвреден за околната среда и обитателите. Повече за съдържанието му можете да научите тук;
  Повърхността се обработва единствено в областта на фугите между две съседни плоскости и е готова за боядисване, лепене на тапети или полагане на декоративни мазилки.

Каменната вата се произвежда, като чрез специална технология се разтапя вулканична скала

и други примеси при температура от около 1600°C. Тя може да се импрегнира със специални минерални масла, които я правят хидрофобна (след намокряне изпарява поетата вода и възстановява първоначалните си изолационни качества). Предлага се най-често на плочи и по-рядко на рула.

С изключителните си термални, акустични и пожароустойчиви качества, минералната каменна вата е част от новата генерация изолации с високи технически характеристики.

Материалът може да има различни приложения в сградите – при направата на изолация на покриви, фасади, подове.
Каменната вата е класифицирана като безопасна за здравето и не съдържа азбест и други канцерогенни вещества.

Материалът има следните предимства:

 • Отлична паропропускливост (µ=1);
 • Негоримост (Клас А1)
 • Висока топлоизолационна способност;
 • Ниска хигроскопичност;

noseshta-konstrukciaEPS (Expanded Polystyrene)

Експандираният полистирен е известен още под търговската марка “Стиропор”. Структурата му съдържа 95% въздух, а останалите едва 5% са полистиреновата обвивка на балончетата въздух.

Предимствата на продукта са:

 • Малко собствено тегло (15-17кг/м3)
 • Добра паропропускливост (µ=25-40)
 • Добра топлоизолация

К-стъклото е известно още като нискоемисийно стъкло. То е обикновено флоатно стъкло с метален окис, нанесен по химичен път тънък слой (с дебелина няколко стотин ангстрьома) . К-слоят е неустойчив на атмосферни въздействия, по тази причина той се затваря вътре в стъклопакета.

Стъклопакет с К-стъкло задържа в помещението почти два пъти повече топлинна енергия в сравнение със стъклопакет от обикновено стъкло. При 24мм обикновен стъклопакет (бяло+бяло стъкло) се губят 2.8 W/m2 при разлика 1 градус от двете страни на стъклопакета, докато при стъклопакет с К-стъкло (бяло+К), загубите са 1.7 W/m2.

К-стъклото възпрепятства топлината (дългото инфрачервено лъчение) да премине през него. К-стъклото не спира преминаването на по-голямата част от слънчевите лъчи (късото ултравиолетово лъчение).

Минералната вата е неорганичен материал, който се използва за топлоизолация и филтриране.

Минералната вата се произвежда, като чрез специална технология се разтапя вулканична скала и други примеси при температура от около 1600°C. От получената маса се изтегля нишка, най-често с дебелина 6-10 μm. Тя може да се импрегнира със специални минерални масла, които я правят хидрофобна и позволяват поетата вода да се изпарява и материалът да възстановява първоначалните си изолационни качества.

Минералната вата е един от най-често използваните топлоизолационни материали. Причините за това са няколко:

 • Минералната вата и изделията от нея са много добър топлинен изолатор и същевременно предлагат оптимално съотношение „топлоизолационни качества/цена”. Коефициентът й на топлопроводност е 0,029 – 0,040 W⁄m.K.
 • Тя не гние, устойчива е на студ и на топлина, има ниска хигроскопичност, не гори и не я нападат гризачи;
 • Минералната вата има също така много добри звукоизолационни качества, поради което освен за топлоизолация тя успешно се прилага и за звукоизолация срещу ударен шум – например за шумоизолиране на междуетажните плочи.

На пазара се предлагат два вида минерална вата – мергелна вата и стъклена вата. Първата се получава чрез развлакняване на силикатна стопилка, получена от мергел, варовик и емулгатори. Стъклената вата се произвежда по сходна технология от стопилка на стъкло. По своите топлотехнически и физически параметри тя почти не се различава от мергелната вата.

Минералната вата показва още едно много ценно качество – те са напълно екологично чист материал.

Мазилките трябва да притежават устойчивост на ултравиолетови лъчи, така че да не се напукват, да имат добро сцепление с основата и замърсяванията по тях лесно да се отмиват. Декоративните мазилки се предлагат в различни разновидности в зависимост от големината на съдържащото се зърно – от 1,5 до 3 mm диаметър – и от гъстотата на зърната, което позволява да се оформят следните структури:

Влачена структура
При заглаждането включените в мазилката минерални зърна се разнасят и оставят след себе си бразди, съответстващи на направлението на движението на маламашката. Мазилката може да се структурира според личните предпочитания благодарение на разнообразието от техники за полагане (вертикално, хоризонтално, кръгообразно). Взависимост от размера на зърната се получава по-плитко или по-дълбоко набраздена структура.

Драскана структура
Мазилките с тази структура съдържат по-голямо количество зърна и съответно имат по-еднороден външен вид. Те добиват структура, съставена от плътно подредени фрагменти, която същевременно изглежда елегантно и може да се съобрази с архитектурното изпълнение на съответната сграда.

Смесена структура
При тази структура , съдържащите се в мазилката зърна могат да оставят хоризонтални или вертикални бразди, които наподобяват описаната вече влачената структура.

Мозаечна структура
При този вид в зависимост от големината на зърната на запълнителя е възможно да се получи по-гладка или по-грапава структура. В качеството на свързващо вещество се използва прозрачна смола, а в качеството на пълнител – оцветени минерални частици. След втвърдяването, удобната за почистване мазилка придобива колоритен стъклоподобен вид. Мозаечните мазилки са подходящи за цокли, повърхности на балюстради, рамки на прозорци и врати.

За полагане върху топлоизолационни системи обаче не се препоръчва използване на мазилки с тъмни и наситени цветове, защото те поглъщат по-силно инфрачервените лъчи от слънчевия спектър и съответно мазилката и намиращите се под нея пластове на топлоизолацията се нагряват силно през деня, а нощно време се охлаждат.

В резултат на тези големи температурни колебания и различните коефициенти на термично разширение на многослойната конструкция, каквато е топлоизолационната система, се създават напрежения между пластовете и тънкослойната мазилка може да се напука и постепенно да започне да се руши.

Сайдингът се произвежда от поливинилхлорид. Всеки лист се изработва в специфична форма, позволяваща лесно свързване като обща фасадна облицовка. Използването на сайдинг позволява формирането на вентилируема междина, която възпрепятства образуването на конденз между фасадния материал и намиращата се зад него повърхност.

Предлага се в богата цветова гама, като повечето висококачествени панели са в пастелен цвят. Важно е да се знае, че колкото по-наситен е цветът, толкова по-ниска е дълготрайността му, поради слънчевата радиация.

Предимства:

 • Изключително бърз и лесен монтаж;
 • Ниска себестойност;
 • Практичен начин за постигане на вентилируема фасада;
 • Устойчивост на атмосферни влияния;
 • Лесна поддръжка в периода на екплоатация;
 • Устойчивост на мухъл и плесен;

noseshta-konstrukcia
Облицовъчни циментофазерни плоскости AQUAPANEL ®. Те са производство на Knauf USG Systems. Циментофазерните плоскости се произвеждат от портланд цимент, минерални компоненти и армираща стъклофазерна мрежа. Не съдържат азбест!

Важни предимства на този продукт са:

 • Водоустойчивост (100%) и възможност за външно приложение;
 • Негоримост (Клас А1);
 • Устойчив на развитие на гъби и плесени;
 • Устойчивост на редуващи се цикли на замръзване и размразяване;
 • Носимоспособност (50 kg/ m2);
 • Устойчивост на удар и огъване;
 • Малко относително тегло в сравнение с други продукти със същата пожароустойчивост, звуко-и топлоизолация;
 • Възможност за архитектурни решения на стени с дъговидни очертания;
 • Недостатъкът му е основно по-високата цена на м2, разглеждан само като материал. Но трябва да се вземе под внимание, че решение с еднопластов монтаж от аквапанел е еквивалентно на решение с двупластов монтаж от всякакви гипсови плоскости;

noseshta-konstrukciaOSB (Oriented Strand Board)

Това са плоскости от кръстосано насипани дървесни влакна, които се пресоват и се слепват чрез специални смоли. Произвеждат се плоскости с големина различни дебелини, от които най-често използвани са 9 мм, 15мм, 18 мм.

Съществуват няколко вида OSB плоскости:

 • OSB 2 – обикновено (за приложение в суха среда)
 • OSB 3 – влагоустойчиво (за приложение във влажна среда)
  Освен възможността за приложение във влажна среда OSB 3 притежава допълнително предимство. Слепващата смола е с много ниско съдържание на формалдехид (class E1,max 8mg/100g, съгласно EN 120)Основни предимства на този материал са:
 • Висока устойчивост на натиск;
 • Добра напречна стабилност;
 • Ниско собствено тегло (640 кг/м3, +/-10%)
 • Добри топлоизолационни качества (;
 • Висока паропропускливост (µ=10);
 • Ниска себестойност

noseshta-konstrukciaXPS (Extruded Polystyrene)

Екструдираният полистирен е известен още под търговските марки “Фибран”, “Стиродур”, “Стирофом” и др.

Плоскостите от екструдиран полистирен (XPS),представляват топлоизолационен материал от втвърдена пяна с хомогенна и затворена клетъчна структура (> 95%). Само 3% от обема на продукта представляват твърдо вещество, като останалите 97% са заети от газ. Произвеждат се от полистирен и подходящи разбухващи вещества чрез процес на непрекъснато екструдиране, с който се оформя непрекъсната плоскост с желаната дебелина (20-100 mm).

Плоскостите екструдиран пенополистирол (XPS) се характеризират с:

 • Високи топлоизолационни свойства
 • Минимално водопоглъщане
 • Висока якост на натиск
 • Поведение на трудно запалим материал
 • Основен недостатък за този материал е ниската му паропропускливост (µ=170-200). Това го прави неприложим за топлоизолация на фасадни стени.