fbpx

Много ли е, малко ли е

По сайтовете на фирмите за сглобяеми къщи предлагат минералната вата 10 см плюс стиропор 5 см. Не ли недостатъчно за нискоенергийна къща…
(въпрос на привърженик на сглобяемото строителство)

Дали топлоизолацията на една сграда е достатъчна се определя чрез оценка на цялостната ѝ енергийната ефективност. Тя зависи от коефициентите на топлопреминаване U на всички ограждащи елементи (стени, основа, покрив), но също така и от допуснатите топлинни мостове (лошо изолирани елементи на носещата конструкция, лошо уплътняване около прозорците и т.н)Практиката ни показва, че при нискоенергийна къща, стените имат топлоизолация (вата, стиропор) поне 20-25 см (U=0,19-0,15 W/m2K). Поне толкова топлоизолация + още 5см (общо 25-30 см) има и в покривния панел. Над основата – топлоизолация от поне 8см XPS (фибран). Дограмата трябва да е 5-6 камерна PVC профилна система и трислоен стъклопакет с нискоемисийно 4-сезонно покритие (но не К-стъкло, заради проблемите с прегряване през лятото).

Важно е доброто уплътняване около прозореца – запълването с PU пяна на фугата не е достатъчно. Срещу фугата около прозореца трябва да се постави напречно топлоизолация от 2-3 см XPS. Важно е цялостното недопускане на топлинни мостове през основата и носещата конструкция. Това в общи линии са минимално необходими условия, при които има шанс да се постигне нискоенергийна къща.

Вижте още:

Hello World