fbpx

Много опит, много майстори

Масово се строи монолитно, това случайно ли е…
В монолитното строителство има много опит, много майстори...”
(аргументи на привърженици на монолитното строителство)

По времето на първите електрически крушки хората „масово“ са били на кандила и на свещи. Но е дошъл нов продукт, който с качествата си е изместил старите. И оттогава кандилата вече не са били толкова масови.

Това ми напомня един виц:
„Защо в магазините зареждат предимно синя боя? Ами защото всички масово купуват предимно синя боя. А защо всички купуват предимно синята боя? Ами, винаги я има по магазините.“

Логично за масов тип строителство, тук има повече изявяващи се. Заедно с позицията сервитьорка, доскоро винаги можеше да се започне работа в строителството. Без значение дали си учил този занаят, напротив – по-евтино излиза да не си учил. Никой няма да те проверява. Колко от тези „майстори“ действително са майстори – това знаят само онези, минали сами по „пързалката“ на строителството. Поради липса на квалификация, масово се работи “на око”, не се четат чертежи, не се спазват предписания и това води до отчайващо лошо качество….макар и на по-ниска цена.

Ама “имали опит”…Е, опит се заучава и грешно. Това, че някой има опит, още не означава, че правилно строи. Трудно ще видите роми на шофьорски курсове. Също трудно ще откриете и майстор да чете специализирана строителна литература. Той “знае и може всичко”.

Ноу-хау в 21-ви век не значи същото, както ноу хау в 20-ти век. Има доста нови и по-ефективни методии и материали, има нови нормативни изисквания. Изобилието от информация и повишаването на изискванията постепенно увеличава цената на строителството – както на “монолитното”, така и на “сглобяемото”.

Вижте още:

Hello World