fbpx

Завършено “по БДС”

Има ли БДС стандарт за завършеност на сглобяемите къщи?”
(въпрос, който малцина си задават).

“Завършено по БДС” е доста обширно понятие. В договорите за строителство дори и някъде да пише “завършеност по БДС”, има подробно описание в какъв вид се предава къщата. Задължителен единен стандарт няма (за добро или лошо).

БДС (Български държавен стандарт) се поддържа от Българският институт за стандартизация (БИС). Институтът е носител на интелектуалните права върху стандартите и поддържа актуален техен регистър. В сайта на БИС такъв стандарт не е публикуван, а експерти от института потвърждават, че официален стандарт за това не съществува. Степента на завършеност на сградата е въпрос на договореност с изпълнителя.

Според някои строители, това е …„Стените и таваните на латекс. Паркет, български теракот и фаянс в помещенията, монтирани санитарни уреди и смесителни батерии. Монтирана входна врата и вътрешни врати, дървени шпервани…“ В миналото БДС дори е включвал и монтирани кухненски шкафчета.

Според препатили клиенти на определението „завършен по БДС“, този стандарт е…“майка плаче“ и казват още: „Щом вземеш ключовете, започваш грандиозен ремонт, за да махнеш всички онези евтини и гадни материали, които са използвани и да си сложиш нещо по твой вкус. Обикновено включва шпакловка на стените, интериорни врати (евтини и/или грозни), в редки случаи – подови настилки, прозоречна дограма

Вижте още:

Hello World