fbpx

Топлят ли тухлите къщата

Сглобяемите къщи много бързо изстиват, докато тухлените пазят топлината…
(аргумент на привърженик на монолитното строителство)

Ако дълго време сте отсъствали и влезете в своята къща с желание да я затоплите, ще разберете за какво става дума. В стандартното строителство отоплителните тела първо работят, за да стоплят масивните стени, а след това стените (уж) отдават топлина обратно в помещенията. Но те по-скоро я пилеят, заради недостатъчна топлоизолация (5-8 см).

Ако топлоизолацията беше 20 см, тогава бихме говорили поне за тази полза, макар че бавното първоначално отопляне ще си остане. Но общата дебелина на подобна стена с всички довършителни слоеве би била почти 50 см, а това ще изгуби доста полезна площ (стените се включват в площта на сградата заедно с топлоизолацията си).

Външна тухлена стена от 25 см с топлоизолация 8см стиропор има обща дебелина около 35 см с мазилките и довършителните слоеве. Такава масивна стена има коефициент на топлопреминаване U=0,35 (W/m2K). Този коефициент показва какво количество енергия преминава през даден ограждащ елемент.

Външен стенен панел от 23 см има U=0,19 (W/m2K), затова изстива почти двойно по-бавно. При 20 см топлоизолация и обща дебелина 23 см, този панел е с 1/3 по-тънък от стандартна масивна стена (т.е, освен спестена енергия, той пести и полезна площ).

Относно отварянето на прозорци и врати с цел проветряване. Дори и когато не разполагате със система за пресен въздух и се проветрявате през прозорците, отново сглобяемата къща е за предпочитане пред стандартното строителство. Масивните стени бавно се нагряват, но и бавно отдават топлината, на която разчитате…Толкова бавно, че не усещате ефекта. След отваряне/затваряне на прозореца, компенсиращият ефект от бързото затопляне на сглобяемата къща е огромно предимство.

Равномерен (топлинен) комфорт означава усещането за топлина да идва сякаш “отвсякъде”, вместо преобладаващо откъм посоката на отоплителното тяло. Затова при намалени топлозагуби не се налага нито употребата на отоплителни тела с големи мощности, нито постоянен режим на излъчването им. При стени, покрив и т.н с над 20 см топлоизолация нуждата от отопление е доста по-малка. Така отоплението остава “незабележимо” и не се усеща като преобладаващ едностранен поток. Постига се цялостен топлинен комфорт.

Вижте още:

Hello World