БУНГАЛО ТОСКАНА

В историята за верандата в Тоскана ви разказахме за Роберто – италиански предприемач, управител на къмпинг в малкото крайбрежно градче Вада. Разказахме ви за снежнобелите пясъчни плажове, за прохладните гори и за „verande per caravan“ – бялата „стая“ пред караваната.

След успеха ни в този проект, Роберто реши да продължим нашата съвместна работа и да създадем бунгало с няколко помещения, съчетаващо удобствата на къщата и непосредствената връзка с природната среда.

  • ОБЕКТ: Бунгало
  • МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
    Вада, област Тоскана
  • ФАЗА: Реализирано
  • ГОДИНА: 2015
  • РЗП /в кв.м./ 46

Етап проектиране

Бунгалото е проектирано за семейство с две или три деца. Има спалня за родители и детска стая с три легла (едното е двуетажно). Просторна дневна съчетава в себе си кът за сядане, трапезарна част и кухненски бокс. Обслужващата зона е функционално решена и се състои от баня и гардеробно помещение.

Перголата над верандата е част от обшивката на бунгалото. В отворено положение, тя осъществява непосредствена връзка с околната среда, а в затворено – завършва компактно обема, като с лекота го поставя в режим „изчакване“ на следващия сезон. Фасадното решение залага отново на „бялата тема“ и на съчетаването на дъски с различна ширина. Фасадата е вентилируема, което отговаря на изискванията за конкретните климатични условия.

Етап строителство

И при този наш проект от голямо значение бе създаването на възможности за бърз монтаж на място. Стените са максимално олекотени, но с достатъчна здравина и взаимно укрепени. Предвидени са нивелиращи се стъпки, на които да се монтира подовата конструкция.

Локалните климатични условия в рамките на активния сезон не налагаха поставянето на топлоизолация в структурата на стените. Въпреки това предвидихме такава по изискване на възложителя. По-важно бе да се осигури добра естествена вентилация на помещението. По тази причина външните стени са с въздушен слой за вентилация зад дъсчената обшивка на фасадата. Покривът е изпълнен от трапецовидна ламарина (ЛТ), която създава възможност топлият въздух в горната част свободно да излиза навън.

Етап завършен проект