СГЛОБЯЕМА КЪЩА В САМОКОВ

Наши клиенти бяха семейство български учени и преподаватели, с международен авторитет. Преди да стигнат до нас се бяха наслушали на съвети: „Знайте, че къща за 2 месеца – това са празни приказки. Най-вероятно ще ви трябват 2 лета, едно за грубия строеж и едно за довършителните работи!“… Да успее човек да се справи с организирането на строителство изисква добра подготовка – четене и ограмотяване, постоянство и търпение, прахосване на нерви и време.
Уви, поради натовареното си ежедневие, клиентите ни не разполагаха с никакво време да се занимават със строежа. Имаха си достатъчно много други ангажименти. Освен това, финансирано бе осигурено изцяло с банков кредит и това поставяше твърди граници на бюджета – непредвидените разходи трябваше да се сведат до минимум. Наша задача бе в тези граници да намерим оптималното решение като площ, разпределение и строителни характеристики на бъдещата сглобяема къща.

  • обект: Жилищна сграда

  • местоположение: гр. Самоков

  • фаза: Реализиран проект

  • година: 2012

  • РЗП /в кв.м./ 154

Етап проектиране

Мечтата на това семейство бе да имат топла и уютна сглобяема къща, в която да идват за няколко дни от седмицата и която лесно да поддържат. На първия етаж искаха да имат баня, килер, всекидневна с кухня, трапезария и кът за сядане около камина, а на втория – кабинет за творческа дейност, няколко спални, втора баня и тераса. Къщата се очертаваше с невероятна гледка към Рила и простор, докъдето стига погледа.

Първоначално тръгнахме без ограничения. Първата ни идея бе да създадем модерна къща – с повече остъкляване, по-едри обеми и нетрадиционен скатен покрив.

Клиентите ни търсеха по-консервативно решение. Затова решихме този път да опитаме проект на къща с по-малко остъкляване, в традиционен стил, като успяхме да вплетем и модерни елементи, с които да ѝ придадем изисканост и уникалност.  Имотът бе на доста ветровито място, но обещахме, че ще направим проекта така, че верандата и терасата ще бъдат на завет. Спазихме обещанието си. Успяхме да сбъднем мечтата на повечето жени, които живеят в къща – да имат прозорец пред кухненската мивка. Изпълнихме и мечтата на всеки професор – в къщата си да има обширна библиотека, с кът за сядане около камина.

Проектът на къщата бе готов в началото на есента на 2011 г. и го внесохме за издаване на строително разрешение. Разработихме и индивидуален интериорен проект, който да изяснява всички материали и детайли по вътрешните довършителни работи. Предварителната яснота винаги е в полза на качеството.

Етап строителство

Системата Sweet Home не ограничава архитектурните решения, така че първата ни двуетажна къща бе ново предизвикателство за инженерния ни екип. За нас е важно да създаваме красиви и устойчиви сглобяеми къщи, като не надвишаваме одобрения за тях бюджет. Стигнеше ли се до някоя трудност – тогава архитект, инженер и строител измисляхме елегантно решение, без да допускаме компромиси. За няколко месеца всички елементи на къщата бяха готови. Предстоеше един от най-вълнуващите моменти – сглобяването на парченцата и превръщането им в дом.

Зимата на 2012 г., Атанасовден, 07:00 ч. В най-студеният час, от най-студения ден, на най-студената зима, поне за десетина години назад, започваше монтажа на къщата. Очакваше ни тежък ден. Снеговалеж и силен вятър откъм полето. Преспите ставаха все по-големи и осигурихме трактор, за да се разчисти пътя до имота. Нали казват, че през зимата не се строяло!…Справихме се отлично! На края на първия ден бяхме готови с първия етаж, а на следващия ден бяхме стигнали до покрива на къщата. Изпитахме невероятно удовлетворение. Внимателното проектиране и предварителният анализ на всички детайли бяха ни помогнали да бъдем точни, организирани и експедитивни в екстремни условия.

Конструкцията на сградата е стоманена. Дебелината на външната топлоизолация е общо 20 см при стените (10 см минерална вата + 10 см стиропор), 25 см минерална вата при покрива и 6 см XPS при основата. Външната дограма на сградата е с 5-камерна профилна система, 76 мм, с допълнителни средни панти на някои от крилата, за по-добро уплътняване. Стъклопакетът е двуслоен с 4-сезонно нискоемисийно покритие, ограничаващ топлозагубите на помещенията през зимата и прегряването им през лятото. Къщата е с понижен разход на енергия и се отоплява с няколко нискотемпературни електрически конвектора. Прохладният климат на Самоков спестява необходимостта от принудително охлаждане.

Етап завършен проект

През ранната пролет на 2012 г. приключихме с довършителните работи и инсталациите на къщата. Месец след това се случи земетресението в Перник, от което пострадаха хиляди домове, а много хора останаха без покрив. Силата му беше 5,8 по скалата на Рихтер. По къщата в Самоков нямаше дори пукнатина – добра новина за собствениците! А за нас като проектант и строител на къщата това бе практическо доказателство за елегантното конструктивно решение.

През лятото на 2012 къщата бе обзаведена и се превърна в уютното място, за което нашите клиенти бяха мечтали. В здрав и сигурен дом, в удобно място за научна работа. Няколко години от построяването си, благодарение на енергоефективните външни стени, покрив и дограма, сградата показва изключително ниски разходи за експлоатация. По думите на доволните обитатели, сметките им за отопление и охлаждане за двуетажна сглобяема къща са същите, каквито са плащали във вътрешен апартамент с двойно по-малка площ.

В заключение ще споделим с вас удовлетворението на нашите клиенти:

„Нова къща за броени седмици и комфорт през всички сезони: това мога да обобщя след едногодишната експлоатация на втория ни дом. Ще добавя и удовлетворението от безметежната реализация на проекта до настаняването ни – широки възможности за достигане на добро качество, прецизно финансово планиране, неангажиране с купуване и доставяне на материали, техника и с други детайли от строителния процес, които биха разстроили не на шега всекидневието ни като професионалисти в съвсем друга сфера. Поради това сме дълбоко признателни на нашите близки и приятели от България и чужбина, които искрено ни посъветваха да изберем сглобяема конструкция за бъдещата си къща пред традиционното строителство. Убедителни в предложенията и аргументите си бяха и професионалистите от строителната фирма, която избрахме за изпълнител – Sweet Home.

Получи се така, че след като се запознахме с чертежите и триизмерния проект, посетихме парцела при изливането на основите, а следващия път вече влязохме в готовата си за обзавеждане с мебели къща, десет седмици след построяването ѝ. Тя беше изникнала за четири януарски дни, малко преди дълбоките снегове на 2012. Препатили от строителство приятели загрижено се учудваха, че не сме стъпили на обекта, за да контролираме как вървят работите и дали построеното съответства на желанията ни. Не им се вярваше, че оразмерените стени просто се сглобяват и няма как да излязат несъответствия, след като преди това във фабриката всичко е изготвено с максимална точност. Колкото до контрола – той се осъществяваше от оторизирано лице в самата фирма, на което имахме пълно доверие, но контрол от наша страна беше възможен във всеки един момент, когато пожелаехме. Засега – след пек, снегове, порои и силното пернишко земетресение – нямам никакви съмнения в качеството на изпълнението.“
Татяна Петрова
гр. София

ЦЕНИ НА НАШИТЕ КЪЩИ