Какво представляват еко къщите?

Ние в Sweet Home вярваме, че еко къщите са необходимото, красиво и адекватно бъдеще на строителството. “Еко къща” буквално означава  къща “безвредна за околната среда”.  Ние от Sweet Home добавяме и подчертаваме – и къща “безвредна за обитателите”. Често чуваме от клиентите ни: “Прочетох какво е еко къща, обаче какво всъщност означава това?”

И тук, си позволяваме кратко лирическо отклонение, за да благодарим на всички наши клиенти, които не се притесняват да питат за наглед очевидните неща. ‘Благодарим Ви, това ни прави още по-полезни.’

Какво ни “казват” определенията за еко къщи? Еко къщите се строят по начин, който значително намалява, както консумацията на ресурси, така и остатъчните суровини или отпадъците. Еко къщите още, редуцират негативното влияние на сградата не само върху природата, но и върху нас – обитателите. Всичко това е възможно благодарение на по-добрият дизайн, високотехнологичното строителство, оптималното позициониране в парцела спрямо посоките и слънчевата светлина, и отговорната поддръжка.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ЕКО КЪЩАТА?

Модерните еко къщи могат да бъдат с най-различен дизайн и големина, в зависимост от разположението и в зависимост от вашите бюджет и предпочитания, а техните предимства се запазват:

Здравословна среда за живот – неоспоримо и едно от най-съществените предимства на живота с еко къща. Влага, мухъл, процепи и пукнатини в конструкцията, които са често срещани при конвенционалното строителство и провокират редица здравословни проблеми, са избегнати при еко къщите благодарение на използваната висока технология. Всички елементи на сградата се проектират и уточняват в цифрова среда. Точността на изработката е до 1 мм, което е абсолютно непостижимо при масовото строителство, а е от съществено значение. Благодарение на високата степен на автоматизиране и прецизност, значително намаляват отпадъците при производство и се скъсяват сроковете за изпълнение.

Енергийна ефективност –  знаете ли, че сградите са едни от най-големите консуматори на енергия? В някои държави до 80% от цялата използвана енергия. Тази енергия е основно за отопление и осветление, и това е причината съвременните усилия да бъдат насочени към създаването на сгради, които са добре изолирани и с оптимизирано използване на естествената светлина. Резултатът – по-ниски сметки за електроенергия и отопление; по-кратки срокове за изпълнение – Произвеждането на еко къщите в контролирана, заводска среда, позволява построяването на вашия дом в пъти по-кратък срок.

Без ограничения в дизайна     при изпълнението на еко къщи, практически всеки архитектурен проект може да бъде реализиран. При производството и строителството на еко къщи, няма ограничение в проектирането или изпълнението на дизайна.

Нови технологии за по-високо качество на обитаваната среда – еко къщите изолзват съвременни системи за вентилация, отопление, осветление, охлаждане, и др. До скоро не много познати, днес с все по-голяма популярност, изброените по-горе системи са важна част от концепцията на еко къщите.

ЗА SWEET HOME И СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЕКО КЪЩИ

Отново провокирани от ежедневната практика и разговори с партньори и клиенти, решихме, че е полезно да обърнем допълнително внимание на някои точки, които са от съществено значение при строителството на еко къщи.

Всички изброени предимства на еко къщите са следствие от професионален екип, добре свършена работа и използване на високо качествени материали. Важно е да отбележим, че само името “еко къща”, “зелен дом”, “отговорно строителство” и др., само по себе си не означава, че всички условия за енергийно ефективен дом, безвреден за околната среда и човека, са изпълнени.

В Sweet Home се гордеем с екип от специалисти, които следят за висококачественото изпълнение на всяка стъпка в процеса по проектиране и изграждане на еко къщи. Ето и техните съвети.

1. На първо място, достигнали до решението, че желаете да живеете с еко къща, е важно да намерите своя партньор за проектиране и изграждане на вашия нов дом. Търсете фирма, на чиито екип можете да се доверите и можете да зададете всички въпроси без притеснение. При нас в Sweet Home работим заедно с вас – всяка къща се проектира индивидуално и носи характера и идентичността на собствениците си. Създаваме вашия дом според вашите желания, но с мисъл за строителството и за последващата експлоатация, както и с оптимално съчетание на дизайн и функция. Нашите отношения с клиенти са партньорски и разчитаме напълно един на друг.

2. Бъдете сигурни във възможностите на избраната от вас фирма. Производтсвото и строителството на еко къщи е независим от сезоните процес, убедете се, че и за избраната от вас фирма е така.  Всички елементи за еко къщи по системата Sweet Home се произвеждат в наш собствен цех край гр. София и от наш постоянен екип, с изключителна математическа точност и под постоянен контрол. Това ни позволява независимост и надеждност при ежедневната  работа

3. Не подценявайте енергийната ефективност на еко къщите, само защото термина е навсякъде около нас и изглежда, че е нещо, което се подразбира. За да наречем една сграда енергийно ефективна, е необходимо да се отнесем с внимание към всички елементи на еко къщата. Само дограма с топлоизолационни свойства или подсилена изолация само на пода не биха дали желания резултат. Освен материалите вложени за изолация от съществена важност са материалите използвани за изграждане на еко къщата, можете да разгледате нашите материали и конструкции тук и тук. Ограничаването на използваната от къщата енергия, чрез влагане на естествени материали и добра изолация, означава, че ще се нуждаете от много по-малко енергия за отопление и охлаждане на дома, като същевременно се радвате на една балансирана и здравословна среда за живеене. В допълнение домът ви не вреди на околната среда и ви спестява ежемесечни разходи.

4.  Не всички еко къщи са еднакви. И не бихме могли да подчертаем достатъчно важността на този наш съвет. Както стана дума и по-горе, името и етикетът на еко къщите не са гаранция за тяхното качество, за това е нужно да се информирате добре, да задавате всякакви въпроси и да имате професионален партньор.