fbpx

Построена къща 100 кв.м. в Банкя

По повод на тази къща, най-добре ще представим нейния собственик, с цитат от негово изказване. Изказването е споделено като пост в популярен BG-форум, през 2013г. (година след построяването на къщата му):

Аз мога да споделя преки впечатления от SweetHome, защото построиха къщата ми.
На първо място ще кажа защо избрах тях. Преди да се насоча към фирма-изпълнител, изчетох доста сайтове на фирми и останах с впечатление, че се броят на пръсти фирмите, които освен производство и сглобяване на къщи, предлагат и изграждане на бетоновия фундамент. Считам това условие за изключително важно, тъй като в противен случай фундамент от една фирма, а  къща от друга, би представлявало според мен един координационен и логистичен ад. Не ми се мисли какви разправии биха настанали, ако фирмата с къщата не одобри работата на фирмата с фундамента.

След това добро впечатление ми направиха архитектурните предложения, качени на сайта на SweetHome. Веднага пролича това, че са правени индивидуално, а не са „конфекция“ в неовикториански „Уистерия лейн“ стил. Последните макар да изглеждат симпатично на картинка, биха изглеждали като на свинче звънче в България. Това просто не е местният стил, не е местната традиция.
Та вземайки предвид двете горни условия – 1) фундамент и 2) способен и с въображение архитект, отидох при Sweet Home. Бях посрещнат от симпатичен млад човек, който впоследствие се оказа, че е инженер-конструкторът, който в рамките на около час даде приблизителна цена съобразно параметрите, които му зададох – етажност, квадратура, и които той ме запита – съобразно техен въпросник за степента на завършеност на къщата и за използваните материали. Окончателната цена (след всички последващи обсъждания и уточнявания на подробности с архитекта) беше изключително близо до тази, която получих като предварителна при първото си посещение във фирмата.

Проектиране

Все още сглобяемото строителство у нас погрешно се свързва с конкретен архитектурен образ и материали. За този наш клиент строителната ни система бе възможност да реализира мечтата си за удобна и уютна къща – на достъпна цена и с минимум от обичайните проблеми, съпътстващи за съжаление традиционния тип строителство.

След като беше одобрил първоначалната ни оферта, се разбрахме, че ще му трябва известно време за събирането на необходимите данни и документи. Изминаха няколко месеца, в които поддържахме комуникация от дистанция – нашите бъдещи клиенти са винаги добре дошли за обсъждане, напътствия и т.н. Когато се видяхме за първи път отново, той беше донесъл и идея за разпределение на помещенията, изготвена от негова позната, архитект.

Обсъдихме представения идеен проект и приехме по неговото разпределение да разработим 3D-модел на бъдещата къща. Тези 3D-модели изготвяме винаги, независимо от какъв етап стартираме проектирането – дали от готова, осмислена идея на клиента или „от нула“.  Те онагледяват всички важни детайли и помагат да се видят неща, останали незабелязани при работа в 2D. Често се налага да се върнем и да променим нещо, което не изглежда добре, да предложим подобрения. След като заедно с клиента се спрем на окончателен 3D-модел, върху тази база можем да изготвим подробна оферта за строителство.

Къщата не бе голяма, нито сложна като функционално разпределение на помещенията – две спални, баня, килер, всекидневна с кухненски бокс и веранда, с югозападно изложение. Определящ фактор за проекта бе наклонът на терена – геодезическото заснемане на имота показваше близо 2.5 метра денивелация за 23 м ширина. Предполагаше се, че къщата ще бъде на две полунива, оставаше ни да решим дали покривът над къщата също да е на полунива. И тъй като къщата не бе голяма (около 100 м2), покривът нямаше да изглежда добре с много чупки. Затова направихме общ покрив – това даде повече височина и простор при всекидневната. Високият покрив обхваща и верандата и въздействието за простор е още по-силно.
За десетина дни успяхме да стигнем до одобрен вариант. 

Строителство

Започнахме строителството през есента. Бяха решени два съществени проблема – липсата на водопровод и канализация до имота. Свързахме се със специализирана фирма, която изгради сондаж за питейна вода. По време на изкопа за основата с фирма-доставчик на пречиствателни станции, координирахме с изпълнението на изгребна яма. Изградихме основата на полунива, съгласно проекта.

Избрахме изцяло дървена конструкция. Дебелината на външната топлоизолация е общо 20 см при стените (10 см минерална вата + 10 см стиропор), 25 см минерална вата при покрива и 6 см XPS при основата. Външната дограма на сградата е с 5-камерна профилна система, 76 мм. Стъклопакетът е двуслоен с 4-сезонно нискоемисийно покритие, ограничаващ топлозагубите на помещенията през зимата и прегряването им през лятото. Започната през есента, къщата бе завършена с всички довършителни работи отвън, преди да падне първия сняг!

Завършен проект

Година по-късно се оказа, че ниското потребление на енергия може да е проблем. Клиентът ни бе решил да се отоплява с газови бутилки, докато газоразпределителната мрежа достигнеше до имота му. Но заявеното стандартно количество газ за отопление на 100 м2 къща, записано при сключване на договора с доставчика, не можеше да бъде достигнато. Затова доставчикът на газови бутилки прекрати договора. Разбира се – лесно и бързо се намери решение…Но понякога хубавите неща, имат любопитни измерения.

Изминаха още няколко години, а с тях дворът – със зеленината и цветята – също добави своя богат принос към общото въздействие на архитектурата. Клиентът ни е изключително удовлетворен да има тази къща и започна да си я нарича галено „Хасиендата“. Желаем му още много дълго време да продължи да ѝ се радва!

Разгледайте и другите построени къщи:

Hello World