fbpx

Сглобяема къща 154 кв.м. в Самоков

Наши клиенти бяха семейство български учени и преподаватели, с международен авторитет. Преди да стигнат до нас се бяха наслушали на съвети: „Знайте, че къща за 2 месеца – това са празни приказки. Най-вероятно ще ви трябват 2 лета, едно за грубия строеж и едно за довършителните работи!“… Да успее човек да се справи с организирането на строителство изисква добра подготовка – четене и ограмотяване, постоянство и търпение, прахосване на нерви и време.
Уви, поради натовареното си ежедневие, клиентите ни не разполагаха с никакво време да се занимават със строежа. Имаха си достатъчно много други ангажименти. Освен това, финансирано бе осигурено изцяло с банков кредит и това поставяше твърди граници на бюджета – непредвидените разходи трябваше да се сведат до минимум. Наша задача бе в тези граници да намерим оптималното решение като площ, разпределение и строителни характеристики на бъдещата сглобяема къща.

Мечтата на това семейство бе да имат топла и уютна сглобяема къща, в която да идват за няколко дни от седмицата и която лесно да поддържат. На първия етаж искаха да имат баня, килер, всекидневна с кухня, трапезария и кът за сядане около камина, а на втория – кабинет за творческа дейност, няколко спални, втора баня и тераса. Къщата се очертаваше с невероятна гледка към Рила и простор, докъдето стига погледа.

Проектиране

Първоначално тръгнахме без ограничения. Първата ни идея бе да създадем модерна къща – с повече остъкляване, по-едри обеми и нетрадиционен скатен покрив.

Клиентите ни търсеха по-консервативно решение. Затова решихме този път да опитаме проект на къща с по-малко остъкляване, в традиционен стил, като успяхме да вплетем и модерни елементи, с които да ѝ придадем изисканост и уникалност.  

Имотът бе на доста ветровито място, но обещахме, че ще направим проекта така, че верандата и терасата ще бъдат на завет. Спазихме обещанието си. Успяхме да сбъднем мечтата на повечето жени, които живеят в къща – да имат прозорец пред кухненската мивка. Изпълнихме и мечтата на всеки професор – в къщата си да има обширна библиотека, с кът за сядане около камина.

Проектът на къщата бе готов в началото на есента на 2011 г. и го внесохме за издаване на строително разрешение. Разработихме и индивидуален интериорен проект, който да изяснява всички материали и детайли по вътрешните довършителни работи. Предварителната яснота винаги е в полза на качеството.

Строителство

Системата Sweet Home не ограничава архитектурните решения, така че първата ни двуетажна къща бе ново предизвикателство за инженерния ни екип. За нас е важно да създаваме красиви и устойчиви сглобяеми къщи, като не надвишаваме одобрения за тях бюджет. Стигнеше ли се до някоя трудност – тогава архитект, инженер и строител измисляхме елегантно решение, без да допускаме компромиси. За няколко месеца всички елементи на къщата бяха готови. Предстоеше един от най-вълнуващите моменти – сглобяването на парченцата и превръщането им в дом.

Зимата на 2012 г., Атанасовден, 07:00 ч. В най-студеният час, от най-студения ден, на най-студената зима, поне за десетина години назад, започваше монтажа на къщата. Очакваше ни тежък ден. Снеговалеж и силен вятър откъм полето. Преспите ставаха все по-големи и осигурихме трактор, за да се разчисти пътя до имота. Нали казват, че през зимата не се строяло!…Справихме се отлично! На края на първия ден бяхме готови с първия етаж, а на следващия ден бяхме стигнали до покрива на къщата. Изпитахме невероятно удовлетворение. Внимателното проектиране и предварителният анализ на всички детайли бяха ни помогнали да бъдем точни, организирани и експедитивни в екстремни условия. Конструкцията на сградата е стоманена. Дебелината на външната топлоизолация е общо 20 см при стените (10 см минерална вата + 10 см стиропор), 25 см минерална вата при покрива и 6 см XPS при основата.Конструкцията на сградата е стоманена. Дебелината на външната топлоизолация е общо 20 см при стените (10 см минерална вата + 10 см стиропор), 25 см минерална вата при покрива и 6 см XPS при основата.Външната дограма на сградата е с 5-камерна профилна система, 76 мм, с допълнителни средни панти на някои от крилата, за по-добро уплътняване. 

Стъклопакетът е двуслоен с 4-сезонно нискоемисийно покритие, ограничаващ топлозагубите на помещенията през зимата и прегряването им през лятото.

Къщата е с понижен разход на енергия и се отоплява с няколко нискотемпературни електрически конвектора. Прохладният климат на Самоков спестява необходимостта от принудително охлаждане.

През ранната пролет на 2012 г. приключихме с довършителните работи и инсталациите на къщата. Месец след това се случи земетресението в Перник, от което пострадаха хиляди домове, а много хора останаха без покрив. Силата му беше 5,8 по скалата на Рихтер. По къщата в Самоков нямаше дори пукнатина – добра новина за собствениците! А за нас като проектант и строител на къщата това бе практическо доказателство за елегантното конструктивно решение.

Завършен проект

През лятото на 2012 къщата бе обзаведена и се превърна в уютното място, за което нашите клиенти бяха мечтали. В здрав и сигурен дом, в удобно място за научна работа. Няколко години от построяването си, благодарение на енергоефективните външни стени, покрив и дограма, сградата показва изключително ниски разходи за експлоатация. По думите на доволните обитатели, сметките им за отопление и охлаждане за двуетажна сглобяема къща са същите, каквито са плащали във вътрешен апартамент с двойно по-малка площ.

В заключение ще споделим с вас удовлетворението на нашите клиенти:

„Нова къща за броени седмици и комфорт през всички сезони: това мога да обобщя след едногодишната експлоатация на втория ни дом. Ще добавя и удовлетворението от безметежната реализация на проекта до настаняването ни – широки възможности за достигане на добро качество, прецизно финансово планиране, неангажиране с купуване и доставяне на материали, техника и с други детайли от строителния процес, които биха разстроили не на шега всекидневието ни като професионалисти в съвсем друга сфера. Поради това сме дълбоко признателни на нашите близки и приятели от България и чужбина, които искрено ни посъветваха да изберем сглобяема конструкция за бъдещата си къща пред традиционното строителство. Убедителни в предложенията и аргументите си бяха и професионалистите от строителната фирма, която избрахме за изпълнител – Sweet Home.

Разгледайте и другите построени къщи:

Hello World