fbpx

Сглобяема къща 242 кв.м. край гр. Варна

Възложителят на този проект ни писа за първи път в началото на 2014 г. Беше закупил имот от 1 декар в село около Варна и желаеше да построим нискоенергийна сглобяма къща за целогодишно живеене. Къщата трябваше да е на 2 етажа с обща полезна площ около 180 кв.м. + гараж за 2 коли + веранда (бе дадено и кратко описание на помещенията, които да включва къщата). От нас се искаше да изготвим комплексна оферта, която да включва персонализиран проект; полагане на фундамент с топло и хидроизолация; изработка, транспорт и монтаж на отделните елементи на къщата; изграждане на сградните инсталации (Ел, ВиК и т.н.), както и уреждане на необходимата за одобрението и изпълнението на целия проект документация (в това число и Акт 16).

Уговорихме среща в Скайп, за да доуточним заданието. Клиентът ни е почитател на модерната архитектура. Пътувал е много, което е формирало изискан вкус у него по отношение на екстериорното и интериорното оформление. Летвата за този проект бе вдигната много високо. Предизвикателство за нас бе да отговорим на изисквания, сравними с най-добрите строителни практики по света.

Проектиране

Тази къща съдържа следните помещения (по задание на възложителя): 1-ви етаж – хол + всекидневна + кухня – open space; антре, тоалетна, килер, перално/сервизно помещение; 2-ри етаж – спалня със собствено гардеробно помещение и собствена баня/тоалетна; две по-малки спални; втора баня/тоалетна на етажа; фитнес помещение. Двата етажа са свързани чрез вътрешно стълбище, достъпно от входно преддверие. 

Всекидневната е оформена като общо просторно пространство, през две нива, с двустранно естествено осветление от север и от юг. В това пространство са обособени няколко къта –кухненски, трапезарен и зона с мека мебел. Чрез остъкляване тип „хармоника“, всекидневната е приобщена към обширна южна покрита веранда.Помещението за фитнес, на втория етаж разполага с горно естествено осветление и директна гледка към всекидневната, през обширен вътрешен прозорец. Покривът над гаража е предвиден като озеленен.

Опитахме да създадем проект, издържан в най-съвременните тенденции на модерната архитектура – с опростени обеми, ясно съпоставени един спрямо друг, с големи еркери и богато остъкляване. В интериора търсихме създаването на максимален комфорт и възможност за интересни гледни точки между различните помещения.

Строителство

Конструкцията на сградата е съчетана, стоманено-дървена. Предизвикателство към конструктивното решение бе издаването навън на втория етаж, с дължина над 1.80 м. Допълнително подчертаване на този обем е постигнато чрез обличането му с термодървесина. Дебелината на външната топлоизолация е общо 20 см при стените (10 см минерална вата + 10 см стиропор), 25 см минерална вата при покрива и 8 см XPS при основата.Външната дограма на сградата е с алуминиева профилна система 60 мм (с прекъснат термомост) за всекидневната на първия етаж и 5-камерна PVC профилна система 70 мм за останалите позиции. 

Стъклопакетът е двуслоен с 4-сезонно нискоемисийно покритие, ограничаващ топлозагубите на помещенията през зимата и прегряването им през лятото.

В този проект постигнахме не само изискана архитектура, съобразена с естетическия вкус на клиента. Къщата също така удовлетворява съвременните изисквания за нискоенергийна сграда – с понижени разходи за отопление и охлаждане. Отоплението на помещенията е с нискотемпературни конвекторни радиатори. За поддържане на микроклимата в сградата е предвидена централна климатична термопомпена инсталация (тип „вода-вода“). Изградена е централна вентилация с рекуперативен блок.

Завършен проект

След монтажа на сглобяемата конструкция трябваше да се направят всички важни детайли, които придават завършеност на къщата. Сред тях ще споменем някои от по-характерните. Дървената пергола над верандата предвидихме с остъкляване, монтирано върху специални държачи – така верандата може да се използва и когато вали. Оградите на нашите къщи винаги са предмет на специално внимание. За да кореспондира с дизайна на сградата, оградата на имота е проектирана също с минималистичен дизайн.

Гаражната врата е направена плъзгаща, с автоматично отваряне/затваряне (по наклон) и забавено спиране. Друга съществена част от модерния архитектурен облик на тази къща са външните плъзгащи капаци пред прозорците – те украсяват едрите обеми с приятен хоризонтален растер. Семплите стъклени парапети, без вертикални стойки или ръкохватки присъстват без да се натрапват. А за тяхното интегриране към стените бяхме помислили от самото начало на проекта.

Важно за нас бе също и вписването на тези елементи в общия бюджет. С цел оптимизиране цената им, разработихме различни варианти за дизайн, като комуникирахме паралелно с подизпълнителите и с клиента ни. Успяхме да се справим с цялата гама от различни задачи, като не допуснем отклонение от качеството, за сметка на бюджета. Къщата е съобразена и със съвременните изисквания за устойчиво строителство, като притежава собствена пречиствателна станция за отпадни води.

Разгледайте и другите построени къщи:

Hello World