fbpx

Кой носи отговорност?

Предстои ви строителство на дом. Вероятно главата ви е пълна с ужасно много въпроси, на които търсите отговор.

Правите проект

Как е направен този проект на този етап няма значение за по-голяма част от проектантите. Дали е за вашия парцел, дали ще можете да си позволите сумата за него… Все неща, които трябва да се премислят предварително.

Събирате оферти

Имате разрешение за строеж и започвате да търсите цена, която можете да си позволите. Но какво е влючено в тази цена не ви е ясно, защото не знаете какъв е обхвата на работа. Не ви и нужно, все пак вие не сте специалист в тази област.

Започвате да строите

В последствие разбирате и  че ви трябва строителен надзор, но той води само докумнетите, за което строителят не ви е споменал. Той започва работа, но в 95% от случаите, когато имате отделно проектант, отделно изпълнител, сторителят не е съгласен с проекта и започват промените…

Промените…какво ли ще последва?

В повечето случаи строителят сам си променя неща по проекта, но това води след себе си много проблеми. Те трябва да се решат много бързо, но когато реализираният проект, няма нищо общо с идейният проект, как ще се случи това?

Кой ще поеме отговорността?

Ако няма писмена гаранция, строителят не носи отговорност. При възникнал проблем по документи всичко е наред, но изпълнението не съответства.

Много често, с илюзията, че ще се спестят пари при строежа на къщата, се наема един за едно, втори за друго… трети, четвърти и така поне 10 изпълнители. Когато всяка дейност е изпълнена от различен изпълнител, при възникнал проблем, всеки вини другите.

Това води до отказ от поемане на отговорност и проблемите остават нерешени. Или се решават… с наемането на още един изпълнител и плащането на нови суми с неясен размер и резултат.

Вижте още:

Hello World