fbpx

Сглобяема къща 210 кв.м. в Добрич

Аз съм Владо, това е моето семейство и нашата къща.
Костваше ни от порядъка на около 6 месеца да стигнем до решението за започването на къща, закупуването на имота и подписването на договора с изпълнителя.  Много хора ме питат дали отново бих я построил по този начин – да, това е вариантът с възможно най-малко нерви. Относно качеството на къщата, направени изолации или отопление, всички задават тези въпроси, защото това е малко нестандартно строителство. Построиха я за 3 дни буквално. Започнаха в Понеделник и в Сряда бяха събрали половината квартал да гледат как поставят последния панел на къщата. Живеем вече 2 години в къщата, прекарали сме две зими.
Ние сме от Добрич, имаме си прилични ветрове и студове, виждали сме по метър сняг, знаем как се плаща отоплението. Отопляваме се с термопомпа, така и се охлаждаме лятото.  Сметките ни не надвишават нормалните, като имам предвид, че плaщаме около 200лв. ток, което е напълно под нормите за 200кв. жилищна площ. 
Това е моята дъщеря, казва се Рая. Другата, която някъде се крие, се казва Марта и жена ми, това е Стънчи – домакинята на нашия дом. Може би и тя иска да каже нещо.
Къщата ни е много конмфортна, построиха я така, както бяха нашите изисквания за квадратура и разпределение. Това е голямо улеснение за една домакиня, защото всяко нещо си има точно място, според това какви са желанията и изискванията на живущите и се чувстваме тук вече 2 години прекрасно. 
Имаме си дворче, имаме си куче. От гледна точка на разположението на нашия дом, кварталът е тих. Беше много интересно, къщата пристигна за два дни от София. Беше изготвена изцяло в работното хале, където всичко беше проектирано с точност до милиметър, а не сантиметър и това беше интересно за всички, които присъстваха на монтажа, защото тя си дойде с вратите, с прозорците, абсолютно както я виждате в този вид. 
От гледна точка на изненади, спрямо цифром това, което сме заложили като бюджет – трябва дa кажа, че това е възможно най-коректната фирма. Всичко се пресмята, дава се план с оптимизирани разходи и ние решаваме точно на кое да заложим. Няма после изненади от гледна точка на това се оскъпи или нещо подобно. Знаехме предварително как ще изглеждат нещата.
Както казах, беше монтирана за 3 дни. И в рамките на около половин година след това всички довършителни работи бяха направени – мебели, оборудване, бани, всичко останало. Живеем вече тук от 2 години.

Къщата е уникална, просто се свържете със Sweet Home!

Със собствениците на къщата, приятно семейство с две деца, се запознахме през пролетта на 2012, докато търсеха фирма, която да построи дома, който винаги са си мечтали да имат. Живееха в апартамент в Добрич и много искаха да си построят двуетажна къща с удобно и функционално разпределение, модерен дизайн и на достъпна цена. Неотдавна бяха закупили малък градски имот, с площ само 271 м2. В този имот трябваше да се побере къща поне 200 м2 и да остане достатъчно място за двор.

От информацията из българските форуми за сглобяеми къщи впечатленията им бяха, че това са сгради със скромна и по-скоро невзрачна архитектура. Ние винаги сме твърдяли обратното – системата за строителство Sweet Home не ограничава архитектурните решения. При това, клиентите ни мечтаеха да имат не просто модерна, но и енергоефективна къща – с малък разход на енергия, със собствена вентилация, троен стъклопакет и поне 20-25 см топлоизолация. Сега оставаше да потвърдим казаното и да създадем проект с впечатляващ дизайн – при това пестелив откъм площ и оптимизиран откъм бюджет. Отговорна задача!

Проектиране

Следвайки изискванията на клиентите ни, първоначално проектирахме по-голяма къща, но след направените предварителни изчисления, строителството ѝ се очертаваше да излезе извън бюджета. Затова в следващия си проект успяхме да намалим квадратурата, като запазим изискванията.

За да остане двор и за да покрием съседния калкан, изтеглихме къщата максимално на север, директно и на двете улици. Така контурът на имота зададе контура на къщата. На първия етаж клиентите ни искаха да имат всекидневна с кухня, трапезария и кът за сядане около камина, а на втория – родителска спалня, две детски спални и тераса. Трябваше да се предвиди и място за гараж с удобна и директна връзка към къщата. Разположихме гаража откъм улицата от север, заедно с главния вход на къщата, в който се влиза направо от тротоара. Затова направихме малко преддверие, преди основното антре – така къщата се отдели по-добре от улицата.

Направихме баня за гости при входа. Проектирахме висока и просторна всекидневна (светло 2,75 м, при това с вентилация в окачения таван), богато остъклена към южния двор. В основата на къщата бяхме предвидили кухнята и трапезарията да са повдигнати спрямо къта с мека мебел при камината, така пространството се получи по-интересно.Сбъднахме желанието на домакинята на къщата да има прозорец към двора пред кухненската мивка. Изпълнихме и желанието на собственика да има обширен килер за бъчвата с вино…и за други също толкова полезни неща. Оформихме покрита южна веранда, максимално отдалечена от улицата, за да е тиха и спокойна. 

Направихме я с удобен достъп от всекидневната и с достатъчна големина, така че да събира семейството и приятелите за приятна раздумка, на прохлада.

Вторият етаж проектирахме с една родителска и две детски спални, голяма баня и удобно помещение за дрехи. Родителската спалня е отворена към обширна озеленена тераса. Покривът е с малък наклон и има стреха единствено от юг, с цел слънцезащита. Обобщихме стрехата и фасадата откъм улицата в един елемент и така се получи характерния наклон на стената. Отделихме специално внимание на оградата, така че да бъде в композиционно единство с къщата. Постигнахме модерна архитектура с опростен образ, приятен контраст на материалите и съвременен детайл.

Строителство

Тази къща бе предизвикателство не само за проектиране, но и за изчисление и строителство. Първо, три от четирите ѝ фасади трябваше да паснат по изключително начупения контур (в този имот няма нито един прав ъгъл). Всичко трябваше да бъде точно измерено, за да може произведените панели да съвпаднат.

Нямахме никаква възможност за грешки и корекции (разстоянието от Добрич до производственото ни хале е 520 км). Второ, образът на къщата не биваше да бъде за сметка на проблеми при експлоатацията ѝ. Например, обърнете внимание на водосточните тръби – нямаше да изглеждат добре на модерните фасади, нали? Но пък не ни трябваше и беля с дъждовни води в къщата. Затова предвидихме водостоците да останат скрити във външните стени, но дискретно да излязат навън при цокъла, малко над тротоара. Смели инженерни решения се наложиха и при всекидневната, която е широка 6 м, а точно над нея, по средата, се намира стената между двете детски спални. И подът изобщо не скърца!

Конструкцията на сградата е стоманена. Дебелината на външната топлоизолация е 25 см каменна вата при стените, 30 см каменна вата при покрива и 10 см XPS при основата. Външната дограма на сградата е с 6-камерна профилна система, 88 мм, с допълнителен среден уплътнител. Стъклопакетът е трислоен с 4-сезонно нискоемисийно покритие, ограничаващ както топлозагубите от помещенията през зимата, така и прегряването им през лятото.


За поддържане на микроклимата в сградата е предвидена централна термопомпена инсталация “вода-вода”. Осигурена е енергоефективна вентилация, разположена в окачените тавани на помещенията. Предвиден е рекуператор – една доста полезна машина, която се грижи по време на вентилация да оползотворява температурата на изхвърления от помещенията въздух. Предавайки тази температура на пресния постъпващ въздух, тя спестява енергия за неговото загряване/охлаждане и оттам чувствително намалява разходите за ток.

Завършен проект

Новата къща буквално “изникна” пред любопитните погледи на минувачите. Бяхме атракцията на квартала! Тръгнаха анекдоти, че няколко човека са объркали пътя към дома, минавайки покрай имота…Успяхме също да запазим и добросъседските отношения. Това е не само най-точното строителство – то също така е най-кратко, най-тихо и с най-малко прах. 

Спасихме също и дръвчето на съседите, оказало се точно на границата на имота – като предвидихме чупка при вътрешната ограда.

Просторната южна тераса също щеше да разчита на шарената му сянка. Изобщо, спазихме всички наши обещания и спечелихме нови приятели. Както казват клиентите ни – това е вариантът на строителство с възможно най-малко нерви и неприятни изненади!

Къщата, макар и с голямо по площ остъкляване, вече няколко години радва своите собственици с изключително ниските си сметки за ток. Децата тичат боси по гранитогреса във всекидневната, а мама никога не се мръщи…

Разгледайте и другите построени къщи:

Hello World