В сглобяемата къща после не могат да се закачат никакви неща,като кухненски шкафчета,климатици и т.н…
(аргумент на привърженик на монолитното строителство)

72-3993-300x300
Непредвидено обзавеждане: Всеки би се изнервил, ако не може да си окачи дори картина на стената, без да телефонира във фирмата изпълнител. Гипсокартонът има съответна носимоспособност при използване на подходящи дюбели с носимоспособност (при еднослоен гипсокартон) от 17-24 кг на точка, и то за пластмасов дюбел (товароносимоспособността при метален дюбел нараства почти двойно).

Не е проблем да окачите картина, където и да е в гипсокартона. За етажерка с книги и други непредвидени по-тежки, но съответно и по-обемни неща, без проблем можете да използвате най-близкия вертикален профил (той е разположен най-много на 30см вляво или вдясно). Общото тегло може да се разпредели на необходимия брой точки на окачване.

Предвидено обзавеждане: Още на идеен проект вече е ясно къде ще бъде тежкото обзавеждане в къщата. Стените с предвидено обзавеждане в кухненската и дневната зона (където се очаква по-тежко обзавеждане като кухненски шкафове, стойка за телевизор и т.н.) се подсилват с допълнителен слой шперплат зад гипсокартона.

За сравнение: “Монолитният” зид от тухли четворки също изисква доста специално отношение. При повече късмет “четворката”  няма да се натроши на парчета при пробива. Използваните специализирани дюбели се оказват с недостатъчна контактна повърхност спрямо получения твърде голям отвор. В подобни случаи той се запълва с циментов разтвор. Но е трудно да се възстанови тази зона така, че да носи сериозно натоварване.