fbpx

Вярно ли е това за шкафчетата

В сглобяемата къща после не могат да се закачат никакви неща,като кухненски шкафчета,климатици и т.н…
(аргумент на привърженик на монолитното строителство)

Непредвидено обзавеждане: Всеки би се изнервил, ако не може да си окачи дори картина на стената, без да телефонира във фирмата-изпълнител. Гипсокартонът има съответна носимоспособност при използване на подходящи дюбели с носимоспособност (при еднослоен гипсокартон) от 17-24 кг на точка, и то за пластмасов дюбел (товароносимоспособността при метален дюбел нараства почти двойно).

Не е проблем да окачите картина, където и да е в гипсокартона. За етажерка с книги и други непредвидени по-тежки, но съответно и по-обемни неща, без проблем можете да използвате най-близкия вертикален профил (той е разположен най-много на 30см вляво или вдясно). Общото тегло може да се разпредели на необходимия брой точки на окачване.

Предвидено обзавеждане

Още на идеен проект вече е ясно къде ще бъде тежкото обзавеждане в къщата. Стените с предвидено обзавеждане в кухненската и дневната зона (където се очаква по-тежко обзавеждане като кухненски шкафове, стойка за телевизор и т.н.) се подсилват с допълнителен слой шперплат зад гипсокартона.

За сравнение

“Монолитният” зид от тухли четворки също изисква доста специално отношение. При повече късмет “четворката”  няма да се натроши на парчета при пробива. Използваните специализирани дюбели се оказват с недостатъчна контактна повърхност спрямо получения твърде голям отвор. В подобни случаи той се запълва с циментов разтвор. Но е трудно да се възстанови тази зона така, че да носи сериозно натоварване.

Вижте още:

Hello World