fbpx

С какво се отоплявате?

Без значение дали ще изберете сглобяемо или монолитно строителство за вашия бъдещ дом, обърнете внимание на това как ще го отоплявате.

 

Eлектрически конвектори

 

Това е най-бюджетният и най-лесният вариант. Топлят достатъчно, когато къщата е добре изолирана. Не са енергоефективни, което води до голям разход на енергия.

 

Климатик

Климатиците са добре познати на всички. Могат да затоплят и охлаждат. Възможно е изпълнението на едно външно тяло, което захранва климатик във всяка стая. Не са особено комфортни, заради принудителното въртене на въздуха. Първоначалните разходи са по-големи, но са по-енергоефективни.

 

Камина или котел на дърва

Обикновено камината на пелети захранва радиатори или подово отопление. Това означава, че няма охлаждане през лятото. Необходимо е постоянно обслужване, което не е много удобно. Първоначалната инвестиция и текущите разходи са средни. Пелетите са подходящи за места, където електрозахранването не е достатъчно..

 

Отопление на газ

Системата е подобна на отоплението с пелети или твърдо гориво. Отново няма охлаждане, но не се изисква никакво обслужване. Първоначалните разходи са малко по-високи от тези на отоплението с пелети. не навсякъде има изградена газоразпределителна система.

 

Термопомпена инсталация 

Това е възможно най-модерният вид отопление и охлаждане. Най-често се изпълнява термопомпа въздух-вода. Може да захранва радиатори, конвектори или подово отопление. Първоначалните разходи са най-високи, спрямо всички останали видове, но текущите разходи са най-малки, заради високата енергоефективност.

Изберете варианта, който най-много отоговаря на вашите критерии. Не забравяйте, че какъвто и вид отопление да изберете къщата ви трябва да бъде много добре изолирана.

Вижте още:

Hello World