fbpx

Как да изберете парцел?

Изборът на парцел е изключително важен етап от цялостния процес за изграждане на една къща. Затова има много особености, за които да внимавате. Какво точно да гледате, когато избирате парцел.

Стръмен терен

Местоположението на парцела е идеално, но теренът е много стръмен. Когато попаднете на такъв парцел имайте предвид, че фундамента ви ще се оскъпи допълнително. Поради наклона е възможно изграждането на подпорни стени, което изисква още средства. А ако желаете да усвоите наклона, къщата и терена ще се наложи да се терасират, може да се окаже, че това не е желано от вас.

 

Форма на парцела

Формата на парцела, определя и формата на вашата къща. Триъгълна или тясна и дълга правоъгълна форма на парцела, водят след себе си доста ограничения. Има нормативно изисквани разстояния от границите на имота, затова мястото за застрояване намалява. Пример: при парцел с 10м ширина имате 2×3м от двете страни на парцела и за застрояване остават само 4 м., които са крайно недостатъчни.

 

Лесен достъп

Достъпът до вашия имот може да е ограничен по много причини. Възможно е да бъде отдалечен, извън града, да нямате асфалтов път, дори липсват ток и вода.

 

 

Съществуваща сградa

Ако попаднете на парцел със съществуваща стара сграда в него и този парцел заслужава вашето внимание и е на добра цена, не се колебайте. Може да се използва временно или да се събори и на нейно място да построите нова къща.Предимството на  парцели със съществуващи сгради е, че те имат инфраструктура, което е огромен плюс при покупка на парцел.

 

Свързано застрояване

Свързано застрояване или още се нарича строителство на калкан. Когато парцелът е такъв, че се налага да се строи на калкан, трябва да бъдете много внимателни. В зависимост от индивидуалността на парцела има много въпроси, на които винаги има отговор. Не се отказвайте от парцела само, защото е на калкан, а се консултирайте със специалист. Той  много точно ще ви даде решения на вашия конкретен случай.

 

Посоките

Оглеждайки парцела се уверете, че от благоприятните посоки Юг и Изток няма високи сгради. Те ще скриват слънцето и вероятно ще ви се наложи да включите лампата, докато четете любимата си книга през деня. Избягвайте варианта, в който ще излезете на верандата, да изпиете сутрешното си кафе и ще виждате високата бетонова стена на съседа ви.

Основната стъпка, по пътя към вашия нов дом, е изборът на парцел. Има неща, с които бихте могли да направите компромис, но има такива, от които зависи изцяло визията на вашата нова къща.

Вижте още:

Hello World