fbpx

Необходимо ли ви е разрешение за строеж?

Често хората смятат, че след като конструкцията е дървена не е необходимо разрешение за строеж. Без значение какъв вид строителство избирате, трябва да имате разрешение за строеж. Има нормативни изисквания, които важат за всички видове строителство, затова дървената конструкция по никакъв начин не се различава от останалите.

Може да ви се струва, че процесът е дълъг и тромав, защото са намесени държавни институции, затова ще ви го представим в няколко прости стъпки.

Виза за проектиране

Визата за проектиране служи, за да ви бъде разрешено проектиране в имота. Тя дава информация за предназначението на строежа и начина на строене, за пределно допустимите показатели като границите за застрояване, височина, плътност на застрояване. За да задвижите процеса са ви необходими документ за собственост и скица на поземления имот. Някои общини изискват мотивирано предложение и ако има свързано застрояване (калкан) изискват и нотариално заверени съгласия от съседи.

Договори с експлоатационните дружества

 

След като имате вече издадена виза за проектиране се запътвате към екплоатационните дружества – електрозахранване, ВиК, газоснабдяване. Ще ви бъдат изготвени временни договори, за да бъдете снабдени с вода, ток, газ. Там ще получите и изходни данни за проектиране. След завършване на къщата тези договори стават постоянни.

Проектиране

 

В най-важната част сте, не подценявайте идейния проект, тук е фазата, в която трябва да решите как искате да изглежда вашата къща. Не бързайте отделете ѝ време. След като имате представа как ще изглежда вашата къща ще ви бъде изготвен инвестиционен проект за всички необходими части. Той се дава на независим технически надзор, който го проверява и след това се внася в съответната община.

Разрешение за строеж

 

След като имате разрешение за строеж, може да започвате да строите. Не забравяйте обаче, че срокът за стартиране на строежа е до 3 години след издаване на разрешението, до 5 години трябва да бъде завършен на груб строеж, включително и покрива. Ако до 10 години не сте завършили строежа ще се наложи да го презаверите.

Строителство

Започвате да строите. Не пропускайте да сключите договор, ако къщата е над 100 кв.м., нямате право да строите сами. Не забравяйте, че строителството не се състои само от къща, а и от вертикална планировка, захранване, ограда, озеленяване, пречиствателна станция, ако няма канализация. Всички те са необходими за пълното завършване на проекта.

Узаконяване

 

За къщи над 100 кв.м. е необходимо да сключите договор с независим строителен надзор. Надзорът следи строителството на всяка фаза и проверява дали всичко е изпълнено по проект на всеки един етап. Изготвя технически паспорт и узаконява сградата до акт 16.

Стъпките на пръв поглед изглеждат сложни и в действителност понякога отнемат много време. Ако нямате време за губене, винаги може да възложите тези задачи на компанията, която ще строи вашия нов дом. Така за вас ще остане да направите само една стъпка – да прекрачите прага на къщата – мечта.

Вижте още:

Hello World