fbpx

Да купя готова къща или да започна да строя?

Искате да инвестирате в собствена къща. Когато вземете това решение, започват и много въпроси. Първият е, дали да  купите готова /стара/ къща или да си построите нова.

Ето 5 ситуации, в които може би ще попаднете, ако изберете да купите вече построена къща:

1. Къща в добро състояние и местоположение

Идеалният и най-рядко възможен вариант. Не ви се налага да правите компромис нито с мястото, нито с изискванията си към къщата. Ако наистина състоянието и цената са добри, това е инвестиция, която си струва да се разгледа. Тук подводен камък, би могло да бъде привидното състояние на къщата, чиито покрив, конструкция, Ел. и ВиК инсталации, е добре да проверите с професионалисти.

 

2. Добра цена

Ниската цена в повечето случаи определя и състоянието на къщата. Ако имате идея да строите нова  на нейното място и парцелът е голям, до него стигат ток, вода, канализация, теренът е лесен за строителство и обитавене, и е в район, който предпочитате, то тогава това би бил добър вариант.

 

3. Къща с архитектурна стойност

Ако старинна архитектура ви носи уют и можете да реновирате, ремонтирате и вдъхвате нов живот, то това вероятно е вашият избор. 

 

 

4. Къща ново строителство

Тук, вероятно като разпределение, ще можете да откриете актуално търсеното в момента – кухня с дневна в общо пространство, три спални и два санитарни възела. Най-търсеният вариант от повечето семейства. Често тези къщи, са част от комплекс и трябва да имате предвид, че там може да  дължите ежегодни такси за поддръжка. Също, трябва да проверите и на какъв етап са готови строителните документи.

5. Ремонти, които да очаквате

Когато купите стара къща, винаги изскачат места, които имат нужда от ремонт. Първите възможни са покривът и преправяне на настоящото разпределение.
След тях, задължително трябва да проверите състоянието на ЕЛ. и ВиК инсталациите, преди да започнете да изпълнявате интериора такъв, какъвто сте планирали

Вижте още:

Hello World