fbpx

4 мита за дървените къщи

Много често ще чуете хората да подмятат някои от тези реплики, по адрес на дървените конструкции:

1. „Много бързо ще изгори!“

„Пожарът е най-големият проблем на дървената конструкция.“ Всъщност, дървесината има едно много интерeсно свойство, при което след като се запали, повърхностният слой служи за изолация и по този начин тя издържа на огъня доста по-дълго. За сравнение, дори една незащитена дървена конструкция издържа доста повече време, отколкото една стоманена, в която е много по-вероятно металът да се огъне при покачване на температурата.

2. „Дървената конструкция ще изгние!“

„Гниенето е основен проблем при дървените конструкции.“ Гниенето се получава при наличето на следните два фактора. Първият е, дървесината да бъде във влажна среда, а вторият – тя да бъде заразена с дървесни гъби. Дървесината, която е затворена във вътрешни и външни носещи стени се намира в защитена среда, така че факторът за влагата не важи. Дървесни гъби, както и други вредители, се предотвратяват с използването на качествена дървесина, с доказан произход и предварителна обработка с подходящи  препарати. 

3. „Дървото не е толкова здраво, колкото желязото!“

„Дървото не е достатъчно здраво, както стоманобетон и метал.“ Въпросът изглежда по същия начин, както сравнението „кое тежи повече – един килограм желязо или един килограм памук.“ Всички видове сградни конструкции, трябва да отговарят на еднакви норми за издържливост и носимоспособност, които се изчисляват според вида на материала, така че накрая сградите да бъдат „еднакво здрави“.

4. „Тези къщи са по-евтини!“

Всеобщото разбиране е, че къщите с дървена конструкция са евтини. И тук ще трябва да ви разочароваме. „Евтиното и хубавото, са на различни рафтове в магазина.“
За да бъде изпълнена качествено конструкцията, се използват висок клас материали, с доказана здравина. Трудът също е по-квалифициран, защото за обработването и монтажа на дървените елементи се изискват специфични умения.

Вижте още:

Hello World