fbpx

Да си поговорим за фундамента

Конструкцията на къщата определя как да бъде изпълнен фундаментът, как да бъде хидроизолиран той и каква ще бъде цената му.

1. Как се образува реална цена на фундамента?

Фундаментът е труден за ценообразуване на квадратен метър, защото има много различни начини за изпълнението му. Всеки един парцел е с различни геоложки условия и трябва точно за тези условия да се изчисли големината на стъпките. 

От друга страна височината на фундамента се определя от наклона на терена, както и желанието на клиента, колко да бъде повдигнат над нивото на терена.

Всички тези неизвестни се определят по време на проектирането и от там се смятат количествата на метериалите.

Точно поради тези причини, за два фундамента с една и съща площ, количествата  може да са напълно различни и съответно цената им да се различава коренно.

2. За каква конструкция е фундаментът?

Фундаментът за дървена къща, като вид, е същият като този за масивна къща. Разликате идва от това, че дървените къщи са много по-леки, затова фундаментът и стъпките са по-малки. Точно поради тази причина, вложените бетон и армировка са с 30% по-малко.

Пример: Ако направим сравнение, за една и съща квадратура, на двата вида фундамент, то изводът е, че вложените материали в него, когато е предназначен за къща с дървена конструкция, са с 30% по-малко.

3. Къде се слага хидроизолацията?

При монолитните сгради имаме монолитен бетонов скелет, който започва от основата и стига до покрива. Поради капилярното покачване на влагата от почвата и термомостовете е необходимо да се направи цялостна хидро и топлоизолация под фундамента.

При дървената къща имаме ясно разграничаване между бетон и дървена конструкция, което предразполага поставянето на хидро и топлоизолация върху фундамента, което е и много по-бюджетно решение.

4. Със или без мазе?

Изба, мазе или приземен етаж са напълно възможни за обособяване.

Те са част от фундамента и ще бъдат проектирани и изпълнени заедно с него. Трябва обаче да имате предвид, че това е немалка инвестиция и ако бюджетът ви е ограничен, то бихме ви препоръчали да отделите място за килер в застроената площ, вместо мазе.

5. Каква е разликата в цената?

Цената на фундамента на монолитна къща е с 30% по-висока от тази на фундамента на дървена къща.

6. Съвет: За какво да внимавате като непрофесионалист?

Фундаментът винаги се изпълнява монолитно, което при неопитни бригади може да доведе до неправилна геометрия в план и до неравности по височина. Тези несъответствия може да доведат до проблеми, които могат да бъдат избегнати, чрез геодезическо трасиране по време на изпълнение.

Добре е да знаете каква е разликата в ценообразуването.

Вижте още:

Hello World