fbpx

Евтиното строителство на еко къщи и капаните, които може да крие

Евтиното строителство на еко къщи и капаните, които може да крие
Sweet Home е българска компания за строителство на еко къщи с отлична репутация и утвърдено присъствие на пазара вече 15 години. В нашата практика срещите с клиенти са ежедневие. Преди да ни потърсят обаче, много от инвеститорите водят разговори с различни фирми. Като резултат въпросите им се увеличават, а стъпките към построяването на желаната къща остават неизяснени. За съжаление е възможно да попаднете на недобросъвестни изпълнители, които биха се опитали да се възползват за ваша сметка. Как може да сте сигурни, че строителят е надежден? Истината е, че всичко това е добре утъпкан път в строителния бранш и ако познавате капани, ще знаете и как да ги избегнете.

1. НИСКАТА ЦЕНА В ОФЕРТАТА И РЕАЛНАТА ЦЕНА НА СТРОЕЖА

Строежът на една къща, независимо от условията при които се случва, е процес, който на различни етапи включва административни стъпки, материали, труд, печалба за компанията и т.н. Всички това се заплаща при цени, които в голямата си част са фиксирани или близки една до друга и могат да бъдат проверени (особено, ако е известно какви материали ще се вложат в конструкцията). Така или иначе накрая се формира число, което представлява крайната цена на проекта. То трябва да получи одобрението на инвеститора. Едва товава може да се сключи договорът за строителство. Въпросът е как да стане това?

Единият подход е откритият, при който от самото начало фактите се представят такива, каквито са и заедно с клиента се търсят решения.

Вторият подход е цената да се поднася на части. Тези части представляват подводните камъни, в които клиентът ще се спъва през цялото време, ако избере да следва “ниската цена”.

Често обявената сума в офертата, която понякога се нарича индикативна, е само част от това, което инвеститорът заплаща. Под индикативна оферта се разбира сключаването на договор за проектиране, директно след технически проект, без идеен етап. Идейният проект позволява предварително обмисляне, преправяне и напасване на всяка стъпка от строителството, професионална визуализация на вашата идея за нов дом, по която инвеститор и изпълнител работят заедно, докато тя получи пълното ви одобрение. Техническият проект е обвързван с конструкцията, ВиК инсталации и др. На такъв етап всяка промяна оскъпява процеса и удължава сроковете за изпълнение.

Нашият съвет: Преди да дадете зелена светлина за строеж, изяснете всички етапи и дейностите, които те включват – терен, основа на къщата, основен градеж, административни процедури и др. В противен случай е възможно цената на вашия проект да се увеличава по време на самото строителството и да се окаже невъзможно да я увладеете.

2. ИДЕЕН ПРОЕКТ – ИМА ЛИ УЛОВКА?

Пример от нашата практика. Фирма беше изготвила идеен проект за клиент, който разполага с наклонен терен, а получава оферта за основа на равен терен. Построяването на къщата според този план означава едната и страна да остане във въздуха. В последствие разбрахме, че се предвижда изравняване на терена и изграждане на подпорна стена около целия парцел. Реално къщата поевтинява, но глобално целият проект се оскъпява с 50 000 лв.

Нашият съвет: Когато сравнявате цените между няколко компании, уверете се, че в тях са включени всички елементи, без които проектът не може да бъде осъществен. Изберете строител, която ще вземе предвид всички конкретни особености и специфики, още на ниво идеен проект. Геодезия на терена, преди проектирането, е задължителна. Изследването позволява да се определи точното място, където ще се постави къщата и начинът, по който тя ще стъпва на земята. Това е важно условие за съставянето на реална оферта, а и без него строеж не е възможен. Въпросът е на какъв етап вие ще научите за тези “подробности”.

3. МНОГО ПРОЕКТИ НАКУП – УДЪЛЖЕНИ СРОКОВЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Често фирмите работят по няколко проекта едновременно. Това неминуемо се отразява на изпълнението и затруднява спазването на обявените срокове.

Нашият съвет: В случай че времето и спазването на ангажиментите са от значение за вас, изберете строител, който подхожда индивидуално към всеки проект с нужното внимание, време и отношение към клиента.

4. СТРОЕЖ НА МЯСТО, БЕЗ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО

Строителният процес, без собствена база, има своите особености. Процесът е зависим от метеорологичните условия, административни забавяния, затруднява точността на изпълнението.

От една страна валежите могат да увредят материалите. За да се избегне това, през студените сезони на практика не се работи.

От друга страна строителството на място се извършва на скеле, а не около работната маса във фабриката, позволяваща прецизно и удобно изработване на елементите (говорим за измерване в мм!).

Строителното замърсяване на терена и шумът не са пренебрежими.

Нашият съвет: Попитайте строителя за най–подходящото време за започване на строежа; как ще гарантира качеството и свойствата на материалите, заложени от производителя; кои фактори са определящи за спазване на сроковете при неговия начин на работа.

5. ВЪНШЕН АРХИТЕКТ

Обикновено архитектите на свободна практика работят на кв. м. Това означава, че те имат интерес да създават проекти с голяма площ. Площта определя колко материали са необходими за конструкцията, а тяхното количество – цената.

Нашият съвет: Обмислете внимателно пространството, от което се нуждаете, за да се чувствате комфортно в новия си дом. Обсъдете всичко, до най–малката подробност с изпълнителя, още на ниво идеен проект. Така ще бъдете сигурни, че може да си позволите къщата, проектирана от архитекта.

КАКВО ПРАВИ ЦЕНАТА НА ЕКО КЪЩИ “SWEET HOME”?

Качествени материали

Влагането на качествени материали (Knauf, KVH® конструктивна дървесина идр.) в цялата конструкция гарантира устойчивостта, издръжливостта и стойността на вашата собственост.

Постоянен екип

Постоянният екип от висококвалифицирани специалисти (инженери и архитект) и старателни работници, гарантират прецизността в нашето производство. Доколкото знаем Sweet Home е единствена компания у нас, която разчита на постоянен архитект в своя екип. Той има пълен контрол върху всичко, което се случва и е гаранция, че нищо не остава на случайността. Всеки отделен елемент се изпипва и още преди да скрием цялата конструкция (гредите) в стените (затваряне с гипсокартон), това е видно.

Строителство на еко къщи

Собствена фабрика

Производтсвото в собствена строителна база гарантира кратки срокове на изпълнение, независимо от сезоните и капризите на времето. Същевременно нашата фабрика в гр. Елин Пелин ни позволява да работим внимателно с математическа точност и скриктен контрол върху всички процеси.

Знаете народната поговорка, че евтиното излиза скъпо. Когато става дума за нещо толкова сериозно като инвестицията в мечтания дом, направете всичко възможно, за да си спестите неприятностите. Нашата компания залага преди всичко на удовлетвореността на клиентите. За нас е важно да бъдете щастливи с дома, който създаваме за вас. Вярваме, че това е възможно само когато отношенията ни са открити и партньорски. Ние се гордеем с всеки реализиран проект, а моралната награда – на финала да празуваме заедно вашия нов, прекрасен дом от Sweet Home.

Вижте още:

Hello World